Totalt antall sidevisninger

Get Animal; Shout out!

. Velkommen til en av de mest avsidesliggende bloggen i hele Internetuniverset. Her vil det tidvis bjeffes meninger og kommentarer til dagligdagse ting som mer alvorlige saker. Legg gjerne igjen din mening også.

fredag 14. august 2009

Skuddet i Kongo...

Rettssaken mot Moland og French er omsider igang. Etter de siste måneders mediedekning med nye detaljer nesten hver dag, så vil det nesten overraske om det kommer frem noe nytt under rettssaken. Er det mer igjen nå? -Kanskje... Men det som har kommet frem så langt taler i alle fall ikke til nordmennenes fordel. Falske id-kort, illegal kryssing av grense, våpen, en påstått defekt motorsykkel som viste seg å være helt OK, merkelige bilder på kamera o.s.v.

Bilder fra kameraet til de to er noe av det siste som er ofentliggjort. Der er det særlig ett jeg reagerer på: -En merkelig adferd å posere glisende ved det blodige bilsetet hvor sjåføren ble drept, hvis morderne fortsatt befinner seg “der ute” og man er redd for sitt eget liv. Og hvorfor vende tilbake til åstedet etter å ha rømt for livet? Ikke mye adferd som ligner på turister på ferietur dette. Og skulle det virkelig dreie seg om en ferietur, så har de jaggu gjort sitt beste for å få det til å ikke se ut som det. Med deres erfaring som leiesoldater i Afrika, så vet de nok både hvilken adferd og baggasje som kan skape problemer. Så hvorfor involvere alt dette i sin egen påståtte ferietur?
Kanskje drepte de sjåføren. Kanskje gjorde de det ikke..... Det kommer nesten på det samme. De har selv sørget for å gå inn i Kongo på et vis som ville gjøre dem til mistenkte uansett lovebrudd.
Det gjør at de nå må kjempe mot livsvarig fengsel i rettsaken, uavhengig om de er skyldige eller ei. Livet ser tilsynelatende trygt ut siden kongolesiske myndigheter har forsikret norsk UD om at de ikke vil fullbyrde en eventuell dødsdom. Men de har kanskje sine metoder...... Skulle gutta mot alle odds greie å få en frifinnelse i rettssaken, så må det skyldes en advokatprestasjon utenom det vanlige. Og fra referater ser det ut til at advokaten er på hugget, kanskje litt for mye siden han har blitt truet med å bli rettsforfulgt han også. -Men en frifinnelse i rettssaken er langt fra å ha reddet livet. Hele saken har hatt elementer av amerkansk action-thriller hele veien, og på samme vis kan avslutningen her også by på en action-aktig slutt.

Man skal ikke se bort fra at Moland og French blir drept/forsøkt drept av utenforstående i løpet av, eller like etter rettssaken. Kongolesiske myndigheter vil da ha sine forsikringer overfor norsk UD fortsatt i behold. Hva annet kan vel motivet være for å ha de to tiltalte til å masjere de to kilometrene fra fengselet til rettssalen, enn å vise "hvermannsen" hvem de skal ta når hevnen skal fullbyrdes?

21 kommentarer:

  1. Takk for et litt mer balansert innlegg i denne saken.
    Jeg begynte å miste troen på intelligensnivået til bloggere og kanskje hele den norske befolkningen etter å ha lest mye av svarene på de forskjellige blogginnleggene.

    SvarSlett
  2. Ja, enig, jeg skjønner ikke at man - med god grunn - kan få være skeptisk til rettssikkerheten i Kongo, uten å bestemme seg for om gutta er "dønn" skyldig/uskyldig. FØR man har sett bevis, avhørt vitner og anklagede.

    Eller de som mener at man bare kan invadere Kongo, sende Telemarksbataljonen inn i et land som er 4 gg så stort som Frankrike og knuse "apekattene"...:)

    Noe jeg ikke helt har fått tak¨på, er NÅR gutta vaska blod fra bilen. Først ble de altså angrepet, sjåføren drept, de to overlevende kongoleserne rømmer, nordmennene rømmer også(?), angriperne stjeler ikke bilen(!), og nordmennene kommer tilbake senere og vasker blodet ut av bilen (med fotoseanse og smil) og kjører nordover?

    Hvorfor skulle angriperne la bilen stå igjen, hvorfor angrep de bilen med passasjerer, hvorfor drepte de ikke alle i bilen, og rante dem for verdisaker? Om det var en geriljamilits, burde de ikke ha noen problemer med å drepe alle i bilen. Noen som kan hjelpe meg her?

    SvarSlett
  3. Det som er trist i denne saken er at bananene til Tjostolv ble skutt : [

    SvarSlett
  4. Bra innlegg, jeg er helt enig i det du skriver.

    Det jeg syns er litt snodig er at hvis man legger merke til blodspruten som Moland glisende tørker bort, indikerer den at sjåføren må ha blitt skutt fra passasjersiden.....

    Moland var vel heldig da som greide å dukke idet raneren skjøt.......

    SvarSlett
  5. Ifølge hva jeg har lest, så forteller de kongolesiske vitnene at gutta gikk ut av bilen for å slå lens, kom tilbake og skjøt sjåføren utenfra bilen. Om passasjersetet da var tomt, altså at en av nordmennene opprinnelig satt der, ville det være "praktisk"(huff) å drepe sjåføren fra passasjersiden av bilen.

    Men om gutta kun hadde med seg den avsagde håndhagla, burde obduksjonen bevise at mordvåpenet var et lignende våpen, og jeg har fått inntrykk at det ikke var tilfelle. At det også var en jaktrifle med i bildet?

    SvarSlett
  6. Kan det ha vært et uhell som skjedde, alá det vi ser i den her lille filmsnutten?
    http://www.youtube.com/watch?v=7Sklhe2xQio

    SvarSlett
  7. Anonym, morbid å le av det, men jeg har tenkt på den scenen fra Pulp Fiction selv, det var jo visstnok heller ikke helt trygt terreng de kjørte i, så å ha våpenet klart og ladet, var kanskje en nødvendig foranstaltning, og en hump i veien, og OI, huffda.

    Dette kan være en forklaring på at de to andre klarte å stikke av (med kulene susende etter seg, ifølge de to kongoleserne), at det rett og slett ikke var planlagt, men et uhell. Hadde det vært planlagt, hadde vel "guttene våre" sørget for at det ikke hadde vært vitner.

    .

    SvarSlett
  8. Vi har ennå ikke hørt forklaringene til de to norske. Siden så mange her har vært så ivrige etter å gi sin versjon, vil jeg også gi min. Det har stått i reportasjer at de kjørte i flere timer med blod i bilen før de stoppet og vasket setet. Jeg tror det er sannsynlig at det er de to på lasteplanet som står bak drapet muligens i samarbeid med andre. Det var trangt i forsete der nordmennene satt, derfor må det antas at bagasjen til nordmennene lå på lasteplanet og da hadde de to "vitnene" tilgang til våpnene.Hvis dette var planlagt, var nordmennene selvfølgelig mer verdt i live enn døde. Det forklarer hvorfor det ikke ble tatt livet av dem. Mye mer verdt med hensyn til erstatninger, vi så jo at kravene raste inn fra dag en. Synes forøvrig at det er helt forkastelig at Støre har uttalt at UD vil trekke seg ut og ikke gi noe mere hjelp hvis de blir kjent skyldig. For en forferdelig mann.

    SvarSlett
  9. Anonym, nå har ikke jeg noen "min versjon" av saken, jeg grubler og teoretiserer forskjellige versjoner. Men alle teoriene har huller..Din teori er plausibel, men jeg vil anta at nordmennene i alle fall hadde våpenet/våpnene i forsetet, uansett hvor trangt det var der. Å etterlate verdifull bagasje (kamera, GPS, osv, for ikke å snakke om våpen!) på lasteplanet til to ukjente kongolesere i bokstavelig talt "the middle of nowhere", virker svært naivt og uproft. Men hvem vet? Ennå? It's a jungle out there...

    SvarSlett
  10. En annen ting er - hvordan kunne de kjøre i flere timer uten å gni blodet i setet og på døren utover?
    Jeg tror nok at hvis de hadde kjørt "i flere timer" hadde de ikke hatt noe behov for å stoppe å tørke blod av sete og dør....da hadde de heller hatt behov for å skifte klær....

    SvarSlett
  11. De er skyldige og angre ikke, derfor stå han ene og vaske bloddet og smile. Umeneskelig spør du meg.

    SvarSlett
  12. Noen andre enn meg som mener at millionkravene som kommer inn virker som gode motiv? De er jo allerede forhåndsdømt, hele rettsvesenet er jo gjennomkorrupt i denne staten, fullstendig uten troverdighet! Sannsynligvis blir de kjent skyldig, må betale milionbeløp, og halvparten kommer til å gå rett i lomma på dommeren selvsagt.... Ingen som kommer til å dø her før ETTER pengene kommer....
    Spør du meg er hele denne farsotten nok en god grunn til å kutte hele ulandsstøtten til ALLE hjalla-land som kongeriket-norge bidrar til.. Gjør jo uansett ingen nytte når politikere og generaler uansett ender opp med det.. disse menneskene lever i steinalderen, la dem leve sitt liv, og vi vårt..

    SvarSlett
  13. Om guttene er skyldige eller uskyldige er vel ikke relevant.
    Når man bygger et demokrati med et rettsvesen må man ta almenprevantive hensyn!
    Man kan ikke tillate drap og annen alvorlig krimminalitet.
    Man kan ikke ta hensyn til enkeltmennesker!
    De var på feil sted til feil tidspunkt!
    De bør og må straffes på det strengeste.

    SvarSlett
  14. "Om guttene er skyldige eller uskyldige er vel ikke relevant.
    Når man bygger et demokrati med et rettsvesen må man ta almenprevantive hensyn!
    Man kan ikke tillate drap og annen alvorlig krimminalitet.
    Man kan ikke ta hensyn til enkeltmennesker!
    De var på feil sted til feil tidspunkt!
    De bør og må straffes på det strengeste."

    Så man burde bare straffe en eller annen for loven sin skyld, ikke så nøye om det er de rette? Er du feil sted til feil tid så må du betale prisen. Det er jo det du sier. Hvordan skal man bygge en rettstat med et slikt grunnlag? Folk vil ikke ha tiltro til rettsystemet om man begår justismord over en lav sko eller dømmer folk fordi de er upopulære. Da blir det bare en oppsminket versjon av lynsjemobjustis (og den er langt fra ufeilbarlig). Eller vil du gladelig gå i døden ut av respekt for loven om du skulle være på feil sted til feil tid?

    SvarSlett
  15. Klarer ikke helt å få tak på denne saken. Er d noe sted egentlig redegjort for hva de gjorde i Kongo? Ser at noen her skriver at de var på ferie, men sliter noe veldig med å tro at d kan være tilfellet.
    Kan jo forstå at man er bekymret ifht om de vil få en rettferdig dom, men d gjenstår nå å se hva retten kommer frem til.

    En kommentar til bildet at Tjostolv Moland hvor han tørker blod fra setet i bilen:
    Hvis man hadde klippet ut bildet av Moland og satt inn et bilde av en svart mann med et tilsvarende sinnsykt flir så tror jeg aldri skyldspørsmålet hadde blitt diskutert...

    SvarSlett
  16. Til siste anonym: Jeg sier jo ikke noe om at de skal straffes, skyldig eller ikke. Mulig jeg har uttrykt meg klosset, men det jeg forundrer meg over er at to erfarne(?) leiesoldater får seg til å utruste seg til ferietur på en måte som garantert vil skape trøbbel for dem ved den minste forseelse. -Og det i et land hvor nettopp vestlige vil være å se som en "bank" om de blir knyttet opp mot trøbbel.

    SvarSlett
  17. Norge må sørge for at disse to guttene blir satt fri.

    De får ikke en rettferdig rettsak, dette er kun pengeutpressing.

    Samtidig er norske myndigheter fulle av omtanke for Mullah Krekar og Martines Yemenittiske drapsmann.

    Skjerpings Støre

    SvarSlett
  18. Utrolig hvordan vår kollektive skyldfølelse ovenfor afrikanere kommer frem i denne saken. Hadde dette skjedd i et land med flertall av hvite så hadde stemningen vært en helt annen vil jeg tro. Nå er det sånn "nå må vi endelig passe på at vi ikke kommer og overkjører kongloneserene som den store hvite mann. Vi må endelig passe på at vi ikke regner nordmennenes liv som mer verd enn en afrikaner etc." Selvfølgelig er det ikke forskjell på livsverd, men i denne saken bikker det andre veien spør du meg.
    Folkens - DE ER IKKE AUTOMATISK SKYLDIGE FORDI DE ER HVITE MENN I AFRIKA OG HISTORIEN DERES IKKE VIRKER 100% VANNTETT.

    SvarSlett
  19. Til anonym like ovenfor (15:41):
    Fin at du sammenligner med nettopp Mullah Krekar. For forskjellen er enorm. M. Krekar har, om ikke gjort direkte selv - så oppfordret til "gærne ting". Men han var såpass intelligent at at rømte ifra et kaos til en stat hvor han var 100% sikker på at rettsprinsipper blir fulgt til det ytterste. -De to i denne saken har gjort det motsatte.

    Hvis du ikke ser likhetene og forskjellene: Norge er minst like mye juridisk hindret til å gå inn å forlange de to leiesoldtene utlevert, som andre nasjoner kan gjøre med Mullah Krekar her til lands. O.s.v.

    SvarSlett
  20. Til anonym 23:18.
    Her er det vel ingen som har snakket om noens liv er mer verdt enn andres. Men man er bl.a. inne på at Moland og French har oppført seg som leiesoldater/agenter på det de påstår er en ferietur. Og det i et land hvor t.o.m. du og jeg vet at vi havner i lett kan havne i seriøse problemer med litt avvikende adferd.
    Selvfølgelig trenger man ikke være skyldig selv om det i ettertid ser ut som om man har hoppet paradis innom alle mulige faktorer som kan knytte en til ugjerningen.

    SvarSlett
  21. Klart vi undrer oss i Norge også. Men det var fem stykker i bilen. En ble drept. Etterforskningen har ingen beviser. De to andre er ikke etterforsket så vidt jeg forstår. Hele rettsaken er en farse og det sier jeg uten å ta stilling til hvem som er skyldig. Spionanklagene er latterlige. Og nå står visst kongen bak det hele.... Jeg må si at jeg syns synd på disse gutta.

    SvarSlett