Totalt antall sidevisninger

Get Animal; Shout out!

. Velkommen til en av de mest avsidesliggende bloggen i hele Internetuniverset. Her vil det tidvis bjeffes meninger og kommentarer til dagligdagse ting som mer alvorlige saker. Legg gjerne igjen din mening også.

tirsdag 2. juni 2009

Boligprisene steg..... for de som ble solgt ja...

Dagbladet kan formidle en gladnyhet fra eiendomsmarkedet:
http://www.dagbladet.no/2009/06/02/nyheter/boligpriser/boligmarkedet/6517330/

Her er man veldig ensidig i sin fremstilling av markedsutviklingen for boliger....
Aktørene i eiendomsbransjen virker å være mestre til å å selektere informasjon. Stikk i strid med utvikling og prognoser forøvrig, så får Eiendomsmeglerforbundet, deres lakeier i Prognosesenteret og andre aktører som til stadighet hauser boligmarkedet, det til å se ut som om et stort antall boliger selges som varmt hvetebrød til stadig høyere pris.

Siste nytt er at boligprisene steg med 1,2 prosent på en måned. -Javel...... Kanskje de boligene som ble solgt i mai 2009 kunne vise til en prisvekst. Men man unnlater å si noe om antallet solgte boliger, og ikke minst sammenlignet med måneder bakover i tid. Det er minst like interessant å sammenligne antallet boliger som omsettes som prisen på de boligene som selges. Det gir et bedre bilde av markedet. Det er ingen god utvikling for kjøpmannen om han nå får solgt 10 brød á kr. 25 per dag, hvis han i forrige måned solgte 100 brød á kr. 20 per dag.

Våren er høysesong for boligomsetning. Så om markedet er stigende burde meglerbransjen kunne presentere et langt høyere tall for omsatte boliger enn på lenge. Og hadde de hatt en slik utvikling å vise til, så ville den nok bli brukt for alt den var verdt. Siden de ikke nevner det med ett ord, trenger man nok ikke være Snåsamann for å forstå hva realitetene er.

Den kunstige åndedretten boligmarkedet fikk ved rentenedsettelsen i vinter og i vår gjør nok sitt for at folk med mye penger på bok kan ta sjansen og strekke seg for å få boligen de ønsker seg, på tross av noen mørke skyer i horisonten. Men de utgjør bare en liten flik av det totale markedet. Og hvis bransjeaktørene nå bruker disse til å beskrive det generelle markedet, så er det umoralsk. Men det er kanskje ikke dem så fremmed.

Et enkelt spørsmål til Norges Eiendomsmeglerforbund: Hvor mange boliger ble omsatt i Oslo i mai 2008, og hvor mange ble omsatt samme måned i 2009?

Min påstand er at pris alene er en dårlig indikator på i hvilken retning markedet beveger seg.
Sum antall boliger til salgs, minus antall boliger solgt må også tas med i betraktningene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar